dijous, 27 de desembre de 2007

Llums, càmeres, acció!

Aquestes festes de Nadal he baixat, com és costum, a Xàtiva per celebrar-les. Una de les coses que m’agraden de baixar al poble, sí, per a mi és un poble i no una ciutat, que hi farem, és que em pose al dia de l’actualitat local. Aquesta vegada, caramboles del destí, vaig patir una apagada general; poques hores abans del sopar de Nadal una part dels xativins ens quedarem sense llum a les nostres cases. Més de mitja hora a fosques.
Penseu el caos que suposa quedar-se sense llum una nit tan assenyalada. Fins i tot, els amics bromejarem amb la idea de concentrar-nos a la porta de l’ajuntament per demanar el retorn de la llum.
A l’endemà, mentre passejava per l’Albereda, comentava amb mon oncle Emili la excessiva decoració que pateix Xàtiva en aquestes èpoques. Milers de llums, el betlem gegant, un arbre enorme, la fira de Nadal, la fam i les ganes de menjar, i tots plegats passejant.
Arribarem a la conclusió, que tota aquesta bacanal multicolor suposava un consum d’energia considerable i per tant, podia ser la culpable de la apagada del dia anterior. Si a més, li afegim que l’arbret en qüestió és un cedre italià viu, un poc pansit per la situació en la que es troba, ja tenim el Nadal rus-tit menys sostenible possible.
Ara que el tema de l’escalfament global, el canvi climàtic i tota la pesca està tan de moda i les cridades a la responsabilitat i al seny estan a l’ordre del dia, les autoritats municipals han organitzat, el que podríem anomenar, unes festes a la valenciana, amb el “això ho pague jo” i la pandereta per bandera, malgastant energia a go go. Aquesta era l'oportunitat, l'any de donar exemple, d'estalviar en energia i en diners, però no, no ha estat així.
No dic que els carrers no s'hagen d'adornar, però eixe excés, és massa. I és què, pot ser, el Rus (l’Alcalde) també té un cosí que li ha dit, que li ha comentat, que li ha explicat... que això del canvi climàtic és..., segur que el té.

1 comentari:

Aurora Mora ha dit...

Ei, Paco, hi ha un gran article de Javier Ortiz (què gran és este home) respecte al mateix tema, pega-li una ullada:

http://blogs.publico.es/eldedoenlallaga/64/infeliz-navidad/