dijous, 17 d’abril del 2008

Chechenia, la deshonra rusa (ed. RBA)

El nom d’Anna Politkovskaya va saltar als titulars de la premsa internacional després que la trobaren morta –tirotejada- a l’edifici on vivia. Aquesta periodista russa estava assenyalada i amenaçada per ser una de les veus més crítiques contra el govern de Putin i els mètodes militars utilitzats per l’exèrcit rus a Txetxènia.

Com a enviada especial, a la segona guerra txetxena, Politkovskaya va denunciar els abusos de les tropes russes –federals- a la regió, les neteges -zatchistka- comeses contra la població civil, les provocacions, les violacions de dones i xiquetes, les màfies txetxenes i russes que operaven a la zona i tota una sèrie d’actes que emparats sota la cortina de la lluita contra el terrorisme (consigna mil vegades repetida pel Kremlin i recolzada per les democràcies occidentals i EEUU des de l’11 de setembre de 2001) han fet de la regió un autèntic infern. La venjança i les violacions de drets humans són moneda comú en la Txetxènia de l’era postsoviètica. Per tot aquest treball l’escriptora era -i és- considerada una traïdora per l’estat rus.

Ara, l’editorial RBA ha publicat en butxaca Chechenia, la deshonra rusa. En aquest llibre, Politkovskaya ens narra, a partir d’experiències personals viscudes durant les seus estàncies al Caucas, una història, una mena de testament literari que denuncia tots els abusos comesos i exemplifica un drama que ha dessagnat la regió a costa de potenciar la carrera política d’un personatge tan obscur com Vladimir Putin.

2 comentaris:

aurora ha dit...

ei Paco, me'l podries passar!

Anònim ha dit...

un llibre enorme!

salut i records,