dilluns, 22 d’octubre del 2007

ANNAPURNA, Primer 8000

ANNAPURNA, primer 8000 (edit. Juventud; 288 pàgines)


Avui vull parlar-vos del darrer llibre que he llegit: Annapurna Primer 8000. Una història real, que esdevé una aventura increïble i dramàtica alhora. Maurice Herzog ens narra, en primera persona, com fou la primera expedició que culminà amb èxit l’ascensió a un dels 14 pics més alts del món (8091 m) i com aquesta aventura va suposar, per a ell, la gloria i la tragèdia.

L’expedició francesa contava, probablement, amb la millor cordada d’escaladors que ha tingut mai l’alpinisme gal, junt a Herzog hi havia Jean Couzy, Marcel Schatz, Gastón Rebuffat, Marcel Ichac, Jacques Oudot, Lionel Terray i Louis Lachenal.

El 3 de juny de 1950 Maurice Herzog i Louis Lachenal aconseguiren coronar el cim de l'Annapurna. Després de tres mesos de treball a la serralada de l’Himalaia, l’expedició francesa culminava el somni. No era l’expedició que més alt havia estat mai, però sí la primera que culminava una ascensió completa a un pic de més de 8000 metres.

El diari personal d’Herzog esdevé una novel·la, que narra amb tot tipus de detalls com foren eixos dies, la incertesa d’aconseguir l’èxit, els perills de la muntanya i els tràgics moments del descens, les congelacions, amputacions (Herzog perdé tots els dits de les mans i els peus) i com la tornada a la civilització es convertí en un odissea única. Un best seller d’obligatòria lectura per a tots els amants de la muntanya.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pakitu gran llibre el q t'has llegit! jo el vaig pillar fa anys en una edició d'estes antigues per 4 duros i em va agradar moltíssim, sobretot com escriu el tio q fa q et claves en la expedició, a més te poses en q està parlant de fa 50 anys i flipes amb les coses q feien amb un material tan primitiu.
Bé m'alegre d'haver trobat el teu bloc (de casualitat per cert). Ja xarrem, el cap de setmana intentarem escalar amb els pioners (diumenge) si està pel poble avisa!!

p.d Soc el sensei ja t'hauràs adonat, ejeje.

JG ha dit...

bones,
si estas interessat en l'Annapurna, hi ha un llibre que es diu "Annapurna Est" d'en Jordi Pons. Va ser una nova via de gran importància per l'alpinisme català.
En Jordi Pons va estar durant molt temps a l'élit de l'alpinisme mundial i junt amb l'Anglada va estar molt molt aprop de ser la primera cordada a nivell estatal en arribar al cim de l'Everest anys abans que en Lucas, Cadiach, Bohigas i companyia hi arribessin...
bé, que jo també soc un malalt d'aquests llibres jejeje

salut!!!

Jordi des de Gràcia