divendres, 13 de juny del 2008

M'encanta veure'ls emprenyats

Las Provincias duu un parell de dies ficant-se les mans al cap per que el text escollit per la Universitat de València per a les proves de selectiu de l’assignatura de valencià estava escrit en oriental, català oriental, és clar. Si açò no fora suficient pecat per al periòdic blavero-secessionista del “Reino”, el text parlava de la discriminació que fan les societats avançades actuals de les llengües minoritàries envers l’anglès. La Universitat de València ha comés dos pecats en una mateixa acció. No tenen paraules per descriure l’ofensa que això suposa per a la societat valenciana i els milers d'estudiants que han hagut de treballar sobre el text i afegeixen “cuando la Conselleria d’educación esta apostando por el ingles como lengua fundamental y de futuro” fent referència a l’aposta absurda, prepotent i tendenciosa que s’ha fet, des de la conselleria dirigida per Font de Mora, per a impartir Educación para la Ciudadania.

Aquest mitjà, que sovint –sempre- s’ha erigit com a defensor de la valencianitat de esta nuestra comunidad, embogeix al veure com la universitat posa un text en lengua extranjera i a més, fent apologia de l’ús d’eixa llengua. Valencianitat de pandereta, que prefereix que els nostres joves parlen una llengua anglosaxona que la seua pròpia, amb tot el seu abast territorial i dialectal.

Personalment, pense que l’acció és important per dues raons. Una, perquè és d’un nivell de normalització necessari, tots parlem la mateixa llengua encara que hi existeixen diferències dialectals. I segona, perquè és un toc d’atenció a la Generalitat, Conselleria i carques de tota indole que abunden pel País Valencià.

Què, vos pica?. Doncs, rasqueu-vos.