dimarts, 26 de juny del 2007

Lo queremos todo



"Lo queremos todo" (edit. Traficantes de Sueños) és el títol del darrer llibre que he llegit. En ell, Nanni Balestrini (escriptor, historiador i militant polític italià) ens narra, a partir d'experiències pròpies, la lluita dels obrers italians als anys 60 i 70.

Agafant les lluites dels obrers de la Fiat, Balestrini mostra les gran reivindicacions proletàries, exemplifica el conflicte social, les diferències entre el nord industrial i el sud més rural, de treballar per viure i no, de viure per treballar. Amb una forma d'escriure un tant anàrquica (manca de signes de puntuació, majúscules, etc) i un llenguatge directe l'escriptor crea un relat lleuger i de ràpida lectura, que és impossible que et deixe indiferent.

"Lo queremos todo" estableix un discurs polític-ideològic de fàcil comprensió, sense utilitzar cap dogmatisme, ni pompositat. Balestrini assenyala a tots, sense distincions "sindicalistas, burocratas del PCI, falsos marxistas-leninistas, policias i fascistas tienen una característica en comun el pánico condenado a la lucha obrera, a la capacidad obrera de mandar al infierno al patron..." "son los piojos de la classe obrera". Són frases que exemplifiquen la contundència de les sues afirmacions.
Balestrini deixa ben clar que, aquell que menysprea la capacitat organtizativa del proletariat, o que la vol monopolitzar, és un esquirol i un traïdor.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'alegre que t'haja agradat!
felicitats pakito!
Natxo

aurora ha dit...

Ei,

Ha de ser la canya el llibre que comentes del Ballestrini!!
Per cert, que me'l podries passar i i li faig una lectura ràpida (que jo sí que torne els llibres, no com altres). Ja et diré quan que per a això sóc molt ordenada. Tinc una sèrie de previs que ja se m'estan acumulant...

En fi, tio, aprofite també per dir-te que sóc fidel seguidora d'aquesta pàgina i que, per fi, he aconseguit linkar-la a la meua arrel del canvi de disseny (a què mola, eh?). M'agradà molt, i t'ho devia haver comentat en aquell moment, l'article de Soweto, sobretot perquè jo també estava per aquell temps rumiant entorn a la idea de fer un petit homenatge a una altra forma de resistència racial i de classe, però aquesta al "primer món": volia fer un monogràfic sobre els Black Panthers, però ja veurem quan tinc algo de temps... sobretot perquè vull fer una cosa currada i ben documentada.

Ah, una altra cosa... com veig que el Natxo t'ha felicitat... voldria saber si és el teu anniversari. Ho és? Sí? Doncs, en eixe cas, moltes felicitats!! Vint-i-sis, supose... som de la mateixa quinta... En fi, no ho sé, però per si un cas...
MOLTES FELICITATS!!

Auro.