dijous, 29 de maig del 2008

La guerra del Vietnam, una historia oral. Ed. memoria crítica

Sempre he sentit un atractiu, diguem-ne especial, per la guerra de Vietnam. Mon pare és un aficionat als temes militars i un amant de tota la història que envolta a la Segona Guerra mundial –és monotemàtic- i potser per això, a mi em va nàixer el cuquet de fixar-me en alguna en concret. De les decenes de vídeos que, directa o indirectament, he vist sobre conflictes bèl·lics, els del conflicte a Indoxina sempre m’han provocat una atenció significativa. No sóc cap amant de la història militar, ni de cap guerra en concret, però la que va implicar Vietnam del Nord –comunista- amb Vietnam del Sud i els EEUU en el punt més àlgid de la guerra freda –guerra gelà, com diria mon pare- sempre m’ha interessat molt. Supose, però, que tot estarà relacionat amb el moment concret que ocupa en la història del segle XX. Les dècades seixanta i setanta – no cal que vos parle, altre cop, sobre com són d’atractius eixos anys per a mi a tots els nivells-

Doncs bé, m’he llegit un magnífic llibre sobre la guerra del Vietnam. Em va costar déu i ajuda trobar-lo, però finalment el vaig aconseguir, i la veritat és que he gaudit d’allò més. La idea de l’autor –Christian G.Appy- ha estat contar la història a partir de les experiències viscudes pels mateixos protagonistes del conflicte. A tots els nivells: militars retirats, guerrillers nord-vietnamites, militants antibel·licistes, metges, infermers, assessors presidencials, periodistes i presoners de guerra. Així, l’autor ens va introduint, des dels inicis del conflicte colonial entre els francesos i els vietnamites (els nord-americans ja assessoraven els francesos, tot i que, suposadament, eren partidaris de la independència de Vietnam), fins a la caiguda de Saigon en 1975 amb l’evacuació de l’ambaixada yankee. En cada capítol va barrejant una xicoteta introducció històrica i les narracions en primera persona dels personatges entrevistats. De fet, el títol del llibre és: La Guerra de Vietnam, una historia oral.

El mèrit que té el llibre – a banda que és completíssim- és que pretén ser un recull d’experiències personals –amb la subjectivitat que això comporta-, que ens permeten, això sí, fer-nos una idea global i col·lectiva sobre com fou una guerra de desgast, que va posar en evidència a la màxima potencia mundial. Significatius són també el caire anti-bel·licista i la crítica a la política Nord-Americana que mostra el llibre.

Periodistes especialitzats i historiadors han dit d’aquest llibre que és el millor que s’ha escrit sobre aquest conflicte bèl·lic.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

ei nen!

com va tot? ara fa temps q no xerrem
A casa meva ma mare també és una "aficionada" de la història dels conflictes bèlics de la seva joventut, entre els quals la guerra del Vietnam. Si t'interessa el tema hi ha un altre llibre força interessant sobre la qüestió "La otra història de la Guerra del Vietnam" d'en Jonathan Beale (ed. El Viejo Topo)

apa, a viam si en veiem aviat!
una abraçada!

Quim ha dit...

Hola!
mira, ja t'he descobert a la blogosfera! M'has tingut una estoneta entretingut tafanejant-te el bloc. Ara que se on trobar-te ja em passaré per ací alguna que altra vegada.

Salut!

Marc Peris ha dit...

Ei, parlant del tema pel·lis, d'aquesta guerra s'han fet les millors pel·lícules bèliques; Platoon, la jaqueta metàl·lica, apocalipsy now...

Paco ha dit...

Totalment d'acord. És un tema per fer un post. El cinema bèl·lic de Vietnam. JO personalment, em quede amb Apocalipsy Now, es brutal tota ella.

salut Marc.